In cadrul unui studiu recent realizat de cercetatorii de la
Universitatea Pennsylvania, comunicat in revista „The Journal of
Neuroscience”, s-a dovedit ca acesi soareci stresati care anterior
fusesera supusi unui regim dietetic consuma mai multe alimente cu
continut ridicat de grasimi decat cei cu acelasi nivel de stres,
dar nesupusi vreodata restrictiilor calorice.
Pe parcursul studiului, cercetatorii condusi de Tracy Bale au
examinat comportamentul si nivelurile de hormoni inregistrate la
soarecii pusi la dieta. Dupa trei saptamani de restrictie calorica,
animalele au pierdut intre 10 si 15% din greutatea corporala, un
procent comparabil cu scaderea ponderala tipica fiintelor umane
aflate la dieta. In plus, la animale s-au inregistrat si niveluri
ridicate de corticosteroizi si un comportament de tip depresiv, pe
langa o dereglare a exprimarii genelor implicate in administrarea
stresului si in comportamentul alimentar.
„Rezultatele studiului ne fac sa presupunem ca dietele nu doar pot
creste stresul, facand dificila scaderea in greutate, ci
literalmente reprogrameaza reactia cerebrala la surse ulterioare de
stres si cea legata de atractia fata de mancare”, a explicat
Bale.